Mojca Trnovec (plaketa Jakoba Aljaža) - 2021
Mojca Trnovec je prejela plaketo Jakoba Aljaža za svoje dosežke in dolgoletno uspešno delo na področju gostinstva in turizma ter nesebično pomoč in vključenost v družbene dejavnosti v občini Medvode.
Iz obrazložitve: "Že od malih nog je Mojco Trnovec vleklo k loncem in kuhalnicam. Seveda to ni naključje, saj nekako tako veleva družinska tradicija Gostilne Mihovec. Svoje znanje je pridobivala od zgodnje mladosti v domači kuhinji in se kalila pri »kuharski velemojstrici« – stari mami lvanki. Z drugimi kuharskimi mojstri in kuharskimi hišami pa je kasneje uspešno delovala na različnih projektih, kot sta Gostilna Slovenija, Odprta kuhinja, Vivi – šola okusov. Mojca vedno in največ časa prebije v kuhinji med lonci, štedilnikom in pečico, le med počitnicami je ni najti v kuhinji. Takrat rada reče, »da je štedilnik zmrznil«. Kot njen poklic tudi kuharska filozofija izvira iz družinske tradicije in tesnega odnosa z naravo. Mama so ji vedno govorili: »Zemlja je naša mati.« Zato je nekaj temeljnega, da se hrana prideluje doma. Da sam poskrbiš za seme, ga posadiš, neguješ, požanješ in nato v kuhinji pripraviš, ter ga na koncu postrežeš na mizo. Za nekoga je to privilegij. Zato tudi njena kuharska filozofija izvira iz narave, z domačega polja, domačega gozda, v lonec ter na krožnik. Mojca Trnovec je oseba z veliko znanji in spretnostmi, Je F & B Manager, Sommelier 3. stopnje, prijazna kuharska sodnica iz oddaje Mali šef Slovenije, prve, druge in tretje sezone, pa tudi tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Leta 2018 je kot prva ženska dobila priznanje Obrtnica leta, nedavno pa še eno prestižno priznanje - po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault & Millau Slovenija je postala Chefinja tradicije 2021. Vse to znanje in spretnosti z veliko navdušenja in potrpljenja spretno prenaša na prihodnje mlade kuharske mojstre, ter s tem spodbuja veselje do kuharskega poklica in del v gostinstvu, turizmu kot pomembni gospodarski panogi v družbi. Mojca Trnovec je tudi aktivna članica upravnega odbora Turističnega društva Pirniče. V času epidemije Covid-19 je z dobro idejo »Mizica pogrni se« številne prostovoljce Civilne zaščite Občine Medvode postregla s kosilom v prostorih Športne dvorane Medvode in s tem dokazala, da s pomočjo, dobroto in sodelovanjem zmoremo skupaj veliko in še več. Da je mojstrica peke, kuhanja domačega, tradicionalnega in da je to dobroto pripravljena deliti, dokazuje tudi s tem, da pomoči potrebnim vedno podari nasmeh, prijazno besedo in krožnik dobrot. Mojca Trnovec je z zgledom, promocijo in dolgoletnim uspešnim delom na področju gostinstva in turizma, družbenih in drugih dejavnosti v občini Medvode, bistveno prispevala k prepoznavnosti teh panog in jih ponesla tudi prek meja občine širom po Sloveniji ter kot ženska tudi na mednarodni parket." (5. julij 2021)
Iz obrazložitve: "Že od malih nog je Mojco Trnovec vleklo k loncem in kuhalnicam. Seveda to ni naključje, saj nekako tako veleva družinska tradicija Gostilne Mihovec. Svoje znanje je pridobivala od zgodnje mladosti v domači kuhinji in se kalila pri »kuharski velemojstrici« – stari mami lvanki. Z drugimi kuharskimi mojstri in kuharskimi hišami pa je kasneje uspešno delovala na različnih projektih, kot sta Gostilna Slovenija, Odprta kuhinja, Vivi – šola okusov. Mojca vedno in največ časa prebije v kuhinji med lonci, štedilnikom in pečico, le med počitnicami je ni najti v kuhinji. Takrat rada reče, »da je štedilnik zmrznil«. Kot njen poklic tudi kuharska filozofija izvira iz družinske tradicije in tesnega odnosa z naravo. Mama so ji vedno govorili: »Zemlja je naša mati.« Zato je nekaj temeljnega, da se hrana prideluje doma. Da sam poskrbiš za seme, ga posadiš, neguješ, požanješ in nato v kuhinji pripraviš, ter ga na koncu postrežeš na mizo. Za nekoga je to privilegij. Zato tudi njena kuharska filozofija izvira iz narave, z domačega polja, domačega gozda, v lonec ter na krožnik. Mojca Trnovec je oseba z veliko znanji in spretnostmi, Je F & B Manager, Sommelier 3. stopnje, prijazna kuharska sodnica iz oddaje Mali šef Slovenije, prve, druge in tretje sezone, pa tudi tista, ki na Odprti kuhni v Ljubljani vedno nasmejana v veliki ponvi praži jetrca in razvaja s hrustljavimi flancati. Leta 2018 je kot prva ženska dobila priznanje Obrtnica leta, nedavno pa še eno prestižno priznanje - po izboru svetovnega gastronomskega vodnika Gault & Millau Slovenija je postala Chefinja tradicije 2021. Vse to znanje in spretnosti z veliko navdušenja in potrpljenja spretno prenaša na prihodnje mlade kuharske mojstre, ter s tem spodbuja veselje do kuharskega poklica in del v gostinstvu, turizmu kot pomembni gospodarski panogi v družbi. Mojca Trnovec je tudi aktivna članica upravnega odbora Turističnega društva Pirniče. V času epidemije Covid-19 je z dobro idejo »Mizica pogrni se« številne prostovoljce Civilne zaščite Občine Medvode postregla s kosilom v prostorih Športne dvorane Medvode in s tem dokazala, da s pomočjo, dobroto in sodelovanjem zmoremo skupaj veliko in še več. Da je mojstrica peke, kuhanja domačega, tradicionalnega in da je to dobroto pripravljena deliti, dokazuje tudi s tem, da pomoči potrebnim vedno podari nasmeh, prijazno besedo in krožnik dobrot. Mojca Trnovec je z zgledom, promocijo in dolgoletnim uspešnim delom na področju gostinstva in turizma, družbenih in drugih dejavnosti v občini Medvode, bistveno prispevala k prepoznavnosti teh panog in jih ponesla tudi prek meja občine širom po Sloveniji ter kot ženska tudi na mednarodni parket." (5. julij 2021)