Obisk kmetij v okviru projekta Lokalno je zdravo
31. 3. 2022
V okviru projekta Lokalno je zdravo želimo uvesti kratke dobavne verige med javnimi zavodi v občini Medvode in lokalnimi pridelovalci. V okviru projekta smo k sodelovanju povabili vse medvoške kmete, od teh se jih je odzvalo 14, ki bi želeli sodelovati in začeti lastne pridelke prodajati tudi v medvoške šole in vrtce.
Zadruga Jarina kot vodilni partner je vse kmetije obiskala tudi na terenu in z njimi naredila podrobnejšo anketo o količinah pridelanih živil, možnostih razširitev in preusmeritev v druge kulture. Na drugi strani smo s strani Vrtca Medvode in vseh štirih osnovnih šol prejeli količine hrane, ki jih trenutno naročajo, ter predloge porabe lokalnih živil, ki bi jih lahko naročili pri medvoških kmetovalcih. V okviru projekta je bila izvedena tudi ekskurzija na Dolenjsko, ki so se je udeležili medvoški pridelovalci. Izvedenih je bilo tudi več izobraževalnih dogodkov za starše in otroke, med drugim z gospodom Antonom Komatom, na temo prehranske suverenosti lokalne skupnosti. Projekt bomo nadaljevali z javnim pozivom, na katerega se bodo prijavili lokalni pridelovalci ter na tak način predlagali ceno in količino živil, ki jo lahko zagotovijo na njihovi kmetiji, sam postopek pa se bo zaključil s pogajanji. Po zaključenem postopku se bodo sklenile pogodbe za dobavo posameznih pridelkov, med posameznim pridelovalcem (kmetom) in posameznim javnim zavodom.
Zadruga Jarina kot vodilni partner je vse kmetije obiskala tudi na terenu in z njimi naredila podrobnejšo anketo o količinah pridelanih živil, možnostih razširitev in preusmeritev v druge kulture. Na drugi strani smo s strani Vrtca Medvode in vseh štirih osnovnih šol prejeli količine hrane, ki jih trenutno naročajo, ter predloge porabe lokalnih živil, ki bi jih lahko naročili pri medvoških kmetovalcih. V okviru projekta je bila izvedena tudi ekskurzija na Dolenjsko, ki so se je udeležili medvoški pridelovalci. Izvedenih je bilo tudi več izobraževalnih dogodkov za starše in otroke, med drugim z gospodom Antonom Komatom, na temo prehranske suverenosti lokalne skupnosti. Projekt bomo nadaljevali z javnim pozivom, na katerega se bodo prijavili lokalni pridelovalci ter na tak način predlagali ceno in količino živil, ki jo lahko zagotovijo na njihovi kmetiji, sam postopek pa se bo zaključil s pogajanji. Po zaključenem postopku se bodo sklenile pogodbe za dobavo posameznih pridelkov, med posameznim pridelovalcem (kmetom) in posameznim javnim zavodom.
V okviru projekta Lokalno je zdravo smo 28. marca 2022 skupaj z vodji šolske prehrane in ravnatelji osnovnih šol v občini Medvode ter Vrtca Medvode obiskali 8 kmetij na območju občine Medvode, ki so bile pripravljene predstaviti svojo kmetijo. Namen obiska je bil, da vodje šolske prehrane spoznajo delujoče kmetije v občini in njihovo ponudbo ter izrazijo lastne potrebe po določenih živil, ki bi jih javni zavodi lahko naročali od lokalnih pridelovalcev.
Ogled smo začeli na kmetiji Pr' Andrej v Žlebeh, kjer so nam prikazali proizvodnjo motnega jabolčnega soka in soka aronije. Ogledali smo si tudi destilarno in storitev stiskanja sadja. Pot smo nadaljevali do Kmetije Malenšek v Žlebeh, kjer nam je gospodarica kmetije predstavila njihov način pridelave mlečnih izdelkov: seneno mleko, več tipov trdih sirov, skuto, sladko in kislo smetano, skutne namaze, kajmak, maslo. Gospodar kmetije Mihevc v Goričanah nam je razkazal rastlinjak v katerem goji različne vrste zelenjave npr. paradižnik, papriko, solato, korenje, bučke, kumare, peteršilj in čebulo. Predstavil je tudi vse težave s katerimi se vsakodnevno sooča pri pridelavi. Na kmetiji Kovač smo izvedeli, da se ukvarjajo s pridelavo zelenjave, krompirja, buč ter različnih vrst mok. Nato smo se odpravili na nasprotno stran Save in obiskali ekološko kmetijo Pr' Črnet na Verju, kjer smo lahko opazovali predelavo žit na domačem mlinu na kamen v moke, zdrobe in kaše. Kmetija ima tudi pekarno, kjer nastaja domači kruh, piškoti in drugi pekovski izdelki. Ogledali smo si tudi ekološki način proste reje goveda. Pot smo nadaljevali do kmetije pr' Tonc v Zgornjih Pirničah, kjer nudijo sveže mleko in fižol češnjevec. Na kmetiji Jeraj iz Smlednika se ukvarjajo s pridelavo sadja (jabolka, češnje, slive, maline, ameriške borovnice) in pridelavo zelenjave. Na pobočju pod Kalvarijo se nahajajo njihovi nasadi jabolk in nekaterega drugega sadja. Ogled smo zaključili na kmetiji Mis v Zavrhu pod Šmarno goro, kjer smo si ogledali sirarno ter degustirali njihove mlečne izdelke: sadne, navadne jogurte, trde sire, maslo, skuto in drugo.
Ogled smo začeli na kmetiji Pr' Andrej v Žlebeh, kjer so nam prikazali proizvodnjo motnega jabolčnega soka in soka aronije. Ogledali smo si tudi destilarno in storitev stiskanja sadja. Pot smo nadaljevali do Kmetije Malenšek v Žlebeh, kjer nam je gospodarica kmetije predstavila njihov način pridelave mlečnih izdelkov: seneno mleko, več tipov trdih sirov, skuto, sladko in kislo smetano, skutne namaze, kajmak, maslo. Gospodar kmetije Mihevc v Goričanah nam je razkazal rastlinjak v katerem goji različne vrste zelenjave npr. paradižnik, papriko, solato, korenje, bučke, kumare, peteršilj in čebulo. Predstavil je tudi vse težave s katerimi se vsakodnevno sooča pri pridelavi. Na kmetiji Kovač smo izvedeli, da se ukvarjajo s pridelavo zelenjave, krompirja, buč ter različnih vrst mok. Nato smo se odpravili na nasprotno stran Save in obiskali ekološko kmetijo Pr' Črnet na Verju, kjer smo lahko opazovali predelavo žit na domačem mlinu na kamen v moke, zdrobe in kaše. Kmetija ima tudi pekarno, kjer nastaja domači kruh, piškoti in drugi pekovski izdelki. Ogledali smo si tudi ekološki način proste reje goveda. Pot smo nadaljevali do kmetije pr' Tonc v Zgornjih Pirničah, kjer nudijo sveže mleko in fižol češnjevec. Na kmetiji Jeraj iz Smlednika se ukvarjajo s pridelavo sadja (jabolka, češnje, slive, maline, ameriške borovnice) in pridelavo zelenjave. Na pobočju pod Kalvarijo se nahajajo njihovi nasadi jabolk in nekaterega drugega sadja. Ogled smo zaključili na kmetiji Mis v Zavrhu pod Šmarno goro, kjer smo si ogledali sirarno ter degustirali njihove mlečne izdelke: sadne, navadne jogurte, trde sire, maslo, skuto in drugo.
Projekt je podprt s strani LAS Za mesto in vas, sofinancirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.